Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja Srbije i Austrije

Bez autora
May 06 2010

Zvaničnici Srbije i Austrije u petak u Beogradu potpisuju bilateralni sporazum o izbegavanju dvostrukog oprezivanja, koji donosi veću bezbednost i olakšice preduzetnicima dve zemlje. Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja donosi svim preduzećima koja posluju u obe države pravnu sigurnost, pošto je time uklonjena prepreka dvostrukog oprezivanja. Sada postoje jasne smernice koje za preduzetnike konačno znače sigurnost u planiranju i time vode ka pozitivnom efektu pojačanih ekonomskih odnosa između Srbije i Austrije. Za Srbiju i Austriju je 'poreski kolač' sada jasan i ravnopravno podeljen, što znači preduzetničku sposobnost planiranja i sveukupno privrednu bezbednost. U procesu pregovaranja godinama je bilo dva pitanja, a to su oporezivanje kamata i penzija, oko kojih nije bilo dogovora. Pregovori su vođeni na obe strane na konstruktivnom nivou, što je konačno dovelo i do sada postojećeg dogovora.

Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja Srbije i AustrijeZvaničnici Srbije i Austrije u petak u Beogradu potpisuju bilateralni sporazum o izbegavanju dvostrukog oprezivanja, koji, prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu finansija Austrije Andreasa Šidera, donosi veću bezbednost i olakšice preduzetnicima dve zemlje.

Kako je istakao, sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja donosi svim preduzećima koja posluju u obe države pravnu sigurnost, pošto je time uklonjena prepreka dvostrukog oprezivanja.

- Sada postoje jasne smernice koje za preduzetnike konačno znače sigurnost u planiranju i time vode ka pozitivnom efektu pojačanih ekonomskih odnosa između Srbije i Austrije. Za Srbiju i Austriju je 'poreski kolač' sada jasan i ravnopravno podeljen, što znači preduzetničku sposobnost planiranja i sveukupno privrednu bezbednost - kazao je Šider.

On je naveo da je u procesu pregovaranja godinama bilo dva pitanja, a to su oporezivanje kamata i penzija, oko kojih nije bilo dogovora.

- Pregovori su vođeni na obe strane na konstruktivnom nivou, što je konačno dovelo i do sada postojećeg dogovora. Raduje me što sam sa svojom inicijativom 2009. godine, kao i mojim putem u Beograd juna prošle godine, mogao doprineti pozitivnom dogovoru. Dobro je i važno da je ovaj dugogodišnji proces sada okončan i da ekonomski odnosi mogu biti intenzivirani - istakao je Šider.

On je rekao da preduzetnici iz obe zemlje Sporazumom mogu očekivati olakšice.

- Zaključenjem Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja dobijamo jasne olakšice za preduzetnike. Tako će se povećati mogućnost planiranja poslova i svih transakcija - kazao je on i objasnio da to znači da će preduzeća biti suočena sa manjim obimom administracije, a posebno i troškovima administracije.

- Ekonomski odnosi dve zemlje time mogu biti dalje produbljeni, što je u doba hitno potrebnih podsticaja po privredu, još značajnije - kazao je Šider.

Kako je rekao, principijelno Sporazum može stupiti na snagu čim se okonča parlamentarni postupak u obe zemlje, i razmene dokumenta o ratifikaciji.

- Nadam se da će taj proces biti što pre okončan i da će Sporazum moći da stupi na snagu od 1.januara iduće godine - najavio je Šider koji je od 2.decembra 2008. godine državni sekretar u Ministarstvu finansija Austrije i prvi predstavnik austrijske vlade koji je posetio Beograd posle priznanja Kosova od strane te države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik